拆埋禮賓府起公屋吖笨|施建章

特區政府打算將傑志賽馬會訓練中心拆卸,興建公營房屋。傑志這塊地皮,真係公德無量,解決了成千上萬人的住屋需要,體育係無經濟效益,拆係抵你死,體嘢總輯高俊賢叫我寫兩筆,其實除左粗口之外,我真係再諗唔倒有乜可以寫。

在香港從事體育行業,從來都是艱難非常,一萬幾千億起條高鐵,倒水落海面不改容,起個體育城20年都無著落。你老闆,北京攪奧運咪自己攪,死落黎香港攪馬術仲乜春!拆左體院個場,香港隊每一個級別都無場練。我想問,而家香港又多少人玩馬術?世界排名提升左多少?而家叫做傑志有個場,比較容易安排操練,又好似以前土葬條例咁,埋左副棺材七年要執骨再葬,到底係香港足球欠左政府,定香港政府想足球同廣東話一樣滅聲?項項運動唔攪,係要攪足球?香港要搵地多到阿媽都唔認得:伊利沙伯醫院對出的舊軍營荒廢多年無人用,觀塘成業街後的爛地停車場用左唔知多少年,新蒲崗工廠大廈、九龍灣政府工廠大廈、油塘一帶用地、深水埗、長沙灣、荔枝角一帶大把爛地停場,葵盛西邨拆卸重建,以上一帶的可用樓面面積,都較傑志訓練中心為高,拆黎把鬼。

再者,將軍澳訓練中心落成遙遙無期,傑志訓練中心對香港隊集訓有一定的作用,至少讓他們可以有一個較穩定的場地和時間集訓。而最重要的是,香港隊有機會出線2019年亞洲盃,香港政府最好求神拜佛香港隊唔好出線,到時出左線唔好死埋黎話支持香港足球——小喇叭,你地連一個固定場地比香港隊都無,打世界盃外圍賽大球場都唔比用,而家仲要拆埋傑志訓練中心。我唔係傑志球迷,亦都唔支持傑志,但呢件大事大非,真係佛都有火。

其實特區政府話搵地咁難,粒粒皆辛苦,倒不如身先士卒,拆左禮賓府起公屋呀笨!禮賓府位處高地,風水良好,根據風水學在禮賓府興建公屋可以培養更多優秀人材服務香港,亦可減省高官的房屋津貼,合乎經濟效益。既然而家政府做野唔駛用腦,我認為信風水最好,有大批居民進駐禮賓府,一定可以帶旺該區零售及飲食業,成為第二個銅鑼灣,創造更高的商業創值、地盡其利。拆得傑志訓練中心,一定要拆埋禮賓府先夠土地供應!

Comments

comments