亞洲U19錦標賽大發現:塔吉克|金仔足球

今年係巴林舉行亞洲U19錦標賽已經踢到四強,今年既亮點係越南踢到四強表現令人讚賞,除左越南,仲有一隊就無乜人提及,就係塔吉克U19。

今年塔吉克U19 踢出爭氣波,由老牌教練曾經執教大國腳的Levchenko,今年由他帶領U19外圍賽殺入錦標賽。當初身於D組應該無人會睇好,但點知踢左3場,表現唔差,最後憑得失球力壓澳洲出線。晉身16強後面對日本,實力上無疑有分別,結果輸四球出局。但入到16強已經比起以前進步不少,繼2008年(U19)出不到線,可見今年新一代球員強了不少,提起球員就開始講講新一代球員。這一代U19球員係強了不少,但實力上仍然與強隊有一段距離,但踢左分組賽3場唔似以往咁任人魚肉,其中一場對中國代表作,2008遇上中國被大炒6球,今次贏番中國。

早前都輕輕提及塔吉克新一代球員潛質上不錯,雖然球員來自國内聯賽,但前線上攻擊力不差,Ehson Panjshanbe中前場組職,前鋒Muhammadjon Hassan突破力同護球亦不錯。此兩人都入選過大國腳,另外後防 Davlatmir都入選過。雖然緣盡今次錦標賽,希望呢班球員都可以係大國腳上位。

Comments

comments