英冠第15週回顧|金仔足球

環顧英冠聯賽榜形勢:榜首一哥紐卡素繼續大放大勇,兩球擊敗普雷斯頓,前鋒米杜域繼續開火。哈德斯菲爾德近況一般,今場作客富咸更輸五球。第二白禮頓及第四諾域治今周對碰,稍後講。榜尾形勢:洛達咸繼續失分,2比2打和葉士域治,韋根及卡迪夫城今周對碰,結果韋根小勝一球。諾定咸森林近況甚差,由9月中至今仍然未贏波,今周繼續失分,兩球輸雷丁。

【昆士柏流浪對賓福特】

QPR以往印象陣容陣容靚但踢唔起,但近年大執位後,已經面目全非,hasselbaink排出4-1-4-1迎戰,攻門亦有,太依賴 Washington+Chery側擊攻門了,相反賓福特好睇得多,4-3-3陣式,兩邊側擊力強,中場有McEachran+Woods組職,前鋒Hogan不只會企中間,多走動護波力不錯,所以今場賓福特贏得合理。

入球片段:

【布力般流浪對狼隊】

兩隊都正在為護級努力,狼隊炒了Zenga後,Rob Edwards暫時頂替,今場波兩隊實力平均,狼隊仍然踢出個人風格,4-3-3陣式。我曾經都對狼隊踢法感覺良好,但呢個踢法太悶了,經常兩邊出波,但前鋒無個可以有個信賴可以入波,而且前場經常換人,除了Helder Costa是正選外,狼隊經常換人嘗試,依然係未找到最適合陣容。令到狼隊成積每況愈下。

論布力般的季初表現,愚以為呢隊係攻力弱、守不穩,但經過Coyle調整後,有稍稍改善。攻力弱問題已經小小改善,放棄Stokes+Graham組合,中場有Guthrie配合以兩位今季外借到布力般的前鋒攻堅Emnes+Gallagher,Gallagher更是隊中射手已入六球,他頭頂腳下功夫不錯。

入球片段:

【重頭戲:白禮頓對諾域治】

白禮頓今季繼續扮演力爭升上英超角色,而諾域治近況較差,賽前已經輸了兩場,今場更失五球。

今季坐正的McGovern表現一直不錯,但今場甩碌百出上半場McGovern比Glenn Murray力壓下甩波比偷到後射入,上半場白禮頓領先一球。下半場諾域治惡夢來了,前鋒Glenn Murray再入一球,諾域治中場失波後一球反撃Glenn Murray接應右邊傳送頂入。其後白禮頓一個角球,後衞Dunk力壓T. Klose頂入。McGovern再一次犯錯,接應回傳後急著解圍時不夠力Bennett撻Q,Glenn Murray又是你

再一次偷到波後射入。尾段當Timm Klose想轉身過人失敗,Knockaert接應單刀當然是難不到他射入,Glenn Murray連中三元Skalak助攻三次

入球片段:

【SecondCityDerby :伯明翰對維拉】

久違的伯明翰打吡,無疑伯明翰今場佔優,伯明翰上下半場兩下黃金機會,先有前鋒 Donaldson上半場頭鎚無效,下半場Hutton 出波比 Maghoma 截到單刀比龍門撲出。而維拉近況稍為好轉,近3場2勝1和,Gardner 接應罸球頂入。而布魯士排4-1-4-1陣式迎戰, 呢個陣無驚喜。因為呢場除左係伯明翰打吡,亦係英式踢法打吡,兩邊太喜歡兩邊攻門,所以維拉都係同你鬥側擊。今場焦點是Agbonlahor遭雪藏後,布魯士上任給他一個機會,最後二十分鐘入替。

入球片段:

Comments

comments