賽後筆記:輸七球…… | KH睇波筆記

輸七球,咪當交下學費囉。

由開賽開始,形勢就對東方龍獅不利:黃梓浩頭鎚護空門,結果個波落喺自己前臂,紅牌實屬不幸亦打亂球隊部署。落後一球兼打少一個,形勢上更為捱打。今場正選上陣嘅中堅黃志聰喺級數上明顯有距離:防守嘅時候避波、跟甩人,兩次無謂嘅犯規換嚟輸十二碼同埋被逐,今場派佢上陣嘅決定,絕對值得質疑。

可幸嘅係其他球員技術雖有不足,但係仍然嘗試以戰意補足,只係人數所限,同埋體力、集中力下滑之下,面對廣州恆大嘅進攻實在力有不隷;至於門將葉鴻輝繼續神勇嘅表現,雖然開賽初段略嫌未入局,不過救出一球十二碼之後,於門前力挽狂瀾,實在不亞於喺港隊嘅演出,所失嘅七球其實都係非戰之罪。

用呢套陣容迎戰亞冠盃嘅賽事,捱打可以話係意料中事,亦真係好難怪責球員級數上嘅差異。最大嘅問題係:一個可以為籃球隊出錢請前NBA球員坐鎮嘅贊助商同管理層,點解幫唔到足球隊出錢,組一個適合嘅陣容踢亞洲比賽呢?輸呢七球,咪當交下學費,買個教訓囉。

最後,對東方龍獅呢六場波只有一個期望:送葉鴻輝出去。

(圖片來源:亞洲足協網站)

Comments

comments