紐迷週記:尊重 | The Outsider

呢兩個星期紐記又為大家製造驚喜,先以極具戲劇性嘅方式斬殺白禮頓,再喺作客環境壓制強勢嘅赫斯菲爾德,一片光明之際,竟然作客賽和雷丁,更加喺主場不富咸!

比賽過程唔詳細描述(有轉播的比賽我是有睇的),綜合對白禮頓同赫斯菲爾德嘅比賽,紐記前場唔算打得特別好,後場就更加係險像環生,運氣差啲都攞唔晒6分。而且對手都係有力挑戰嘅球隊,實際上就係6分波!

而對雷丁同富咸嘅比賽(老實搵唔到link),其實同之前兩場無分別,差就差對雷丁大家都搵唔到射門鞋,而第二場就俾對手嘅天才球員賴恩施斯隆梅開二度搞掂你。而富咸受惠紐記送分,少賽一場咬住錫週三。

當連贏白禮頓同赫斯菲爾德之後,好多球迷都覺得贏梗冠軍,其實都係嗰句:打英冠有如泥漿摔角,偶一不慎又會被扯入泥漿,除左一身都係,仲有可能會被打低。仲有九場波,變數當然有,只係點差都唔會差到無前六,暫時同白禮頓同分並列榜首,球員集中啲我有信心可以守住直接升班嘅席位。下場對伯明翰城,打翻身戰喇老友!

呢個星期比較熱烈嘅話題,不外乎外星球隊反勝晉級同有線電視。筆者同有線有啲淵源,曾經參加過佢哋嘅比賽,有幸勝出並且受訓,做過下兼職咁……當聽到有線賣盤,心已經涼一截;賣唔成,大股東表示唔想蝕,直頭心到實埋。

仲記得老爸係捧英超皇者,我就自小已經係紐記死忠,睇住德能、堅哥旁述,真係會嬲到唔同老豆講嘢!嗰時已經好恨做足球旁述。之後有機會參與節目製作,更加明白做節目唔係一件易事。第一個錄影節目,就NG到俾導演炒蟹!一錄就五個幾鐘……之後爽手喇,個半鐘搞掂。但係個節目出街,可能唔夠半粒鐘。嗰時成日聽啲師兄講,你點做都會有人鬧,鬧都好嘅,起碼有人睇你,無人鬧嗰時你就真係清閒喇……之後際遇好、不擅交際好,無再繼續落去,就算有做過下網台,始終都係無人鬧,哈哈哈!

其實做媒體,真心唔怕被人鬧,真係預左,最怕嘅係無人睇、無人聽。又或者咁講,時代唔同資訊發達,人人都可以係專家。我哋做媒體嘅,好多時都唔係獨家甚至係share資訊啫,所以會被人話:我都好過佢喇。唔緊要,咪一齊做囉,如果你真係好過我,我唔介意,我有乜所謂?但係部分高質、用心、有見地嘅從業員呢?你真心好過佢哋?你有真心欣賞佢哋嘅付出?

其實,好多嘢,到左今時今日,都太廉價。另一個問題係我俾左錢就係上帝。有機會再講。

#紐迷週記 #陳沖 #TheOutsider

Comments

comments