感恩同盲忠,唔係一體兩面 | Nic

睇完基沙文自傳講阿仙奴,話雲加和佢經理人傾完一大輪又話希望佢加盟,但原來最後乜都冇做過,浪費大家精神、時間,令他感到失望。以後阿仙奴搵佢,佢都耍手擰頭。相信大把似基沙文嘅事例,有待公佈。如Draxler 、Lacazette 等人,大家都應該知道差唔多,人地打起咗又唔會睇得阿記上眼,更只會對前事耿耿於懷。

偏偏雲加呢幾年搞衰咗個朵,真係嚇死人。佢老人家開始唔太識調教球員,大部分人集體退步,人地都唔只關心Trophy、錢,如果喺雲加麾下連自己發揮都成疑問,點搞?

難吸引大牌

球探事小,但係以前幫阿仙奴出面傾嗰位係UEFA(兼阿仙奴)高層David Dein。 其他球隊要俾面你,買柏金、奧華馬斯呢啲大牌咁順利,都係Dein 傾番嚟。冇左呢隻左膀右臂,依家買乜都難。大家睇拿卡錫迪,就會略知一二。明知阿仙奴神女有心,偏偏佢本人襄王無夢,寧願去馬體會。唔好話馬體會,高普可能都比起你雲加更號召力。加上近幾年,雲加嗰啲 bluff / bid 吓唔 bid嘅壞習慣,絶大部分球員在他手下越踢越沉(除左山齊士同高斯爾尼),根本好難再吸引大牌,而家又要踢歐霸。阿仙奴要復興,只要有雲加在,只會越來越困難。

阿仙奴論近幾四季在轉會市場的淨支出在全英超只落後「雙曼」,不是班主肯不肯洗錢的問題——車仔近年喺轉會市場獲得盈利㖭,咪一樣拎冠軍?班主高安基非英超最富有(57億鎊排第三),但近三季都使左兩億買球員。要同曼城、車仔鬥錢多冇意思,我唔認為每個球會都需要買人買到負債累累才能有好成績。

蹉跎球員光陰

「能否用好現有人腳」,已經係雲加近年最大問題。其實有施治、貝林連、賀定、梅斯達菲、高斯爾尼、張伯倫、夏卡、藍斯、奧斯爾、山齊士作骨幹,阿仙奴本來可以有一番作為。但雲加有否好好用他們?貝林連同藍斯兩個可造之材,近兩季不進則退;張伯倫浪費光陰,到今季先叫定位清晰番少少;禾仔、傑比斯、張伯斯、贊堅臣更不在話下…….(編按:都仲未計基拿比同金寶,畀雲加白白糟蹋)。球員集團性停滯、退步,咁班主多給五六億你買美斯、夏世三、摩迪、卻奧斯又如何?

平庸化的阿仙奴

沒有了甸恩(David Dean)的阿仙奴,轉會談判上已經沒有昔日優勢;雲加漸失去點石成金的能力;
不只雲加,連教練團(如助敎Bould/Primorac)、體能教練、隊醫都係雲加親信,佢地無能力輔佐雲加重回正軌……偏偏佢地人人有不死身,永世唔炒。球會未來仲可以係點?

亞當斯喺上週訪問中透露,自己曾有四次機會加入阿仙奴教練團,佢希望作為防守教練幫助球隊。不過雲加卻一再拒絕,因為佢覺得雲加不太希望有呢類「頂心杉」喺教練團當中。亞當斯補充了一句:「但與此同時,教波(coaching)卻非雲加的強項之一。」試問雲加現在仲有什麼強項可言?

仲繼續支持雲加嘅阿迷不如諗下,如果佢今夏續約(其實成事機會極高),阿仙奴仲有多少時間可以任人蹉跎?感恩同盲忠,唔係一體兩面嘅事情。

Comments

comments