#FIFA18 前瞻 #3 —— 數字之爭 | 蔣美葉

當利物浦大部份球員在 FIFA 18 最新數值公佈後,唔少利迷都表示因為利物浦簽咗 FIFA 死對頭 #PES 作為電子遊戲嘅最大合作夥伴,而惡意兼蓄意地莽顧事實地將紅軍所有球員能力較得偏低作為報復,更直斥 #EASports 一向倚重曼聯。對此,我表示不能認同更多;但魚拉突們,則對此表示不敢恭維。全因曼聯 Wonderkid 拉舒福特 (Rashford) 在 FIFA 18 只有 79 嘅 OVR,比死對頭曼城嘅 #耶穌 81 低!

可能會有人話,FIFA 只不過係一隻遊戲,Why so serious 呢?此言非也!其實每年都有唔少球員親自公開高調地直斥 EA Sports 就 OVR 嘅高低而有所怨言。近年最經典嘅當然係華迪 [1],而今年隨車路士出訪亞洲嘅比利時小將,當射入兩球靚波後亦要求 EA 將佢設定成五星逆足。

不過就算 EA 見到有關 Tweet 都好,不單止無動於衷,更將巴舒亞伊在 FIFA 18 嘅 OVR 降低一格,惹來巴舒亞伊嘅 #大控訴。

FIFA18 苦主又豈止巴舒亞伊一人,最新一份子係今年以 5300 萬鎊,破最高後衛轉會金額加盟曼城嘅班捷明文迪!應該係佢試玩完 FIFA 18 Demo 後無耐,就喺 Twitter 炮轟 EA 上年係咪唔見咗部電視,點解佢今集得 78 嘅 OVR!

數字高低,可能有人唔明做乜睇咁重。但作為職業球員,踢得高水平聯賽,效力大球會,而且 FIFA 已成為全球數以百萬計球迷兼機迷多一個渠道去「認識同了解」更多球員,所以又難怪班球員將呢堆數字睇得咁重!

Comments

comments