港隊出線形勢:作客平壤先係關鍵一戰?|KH筆記

亞洲盃外圍賽最後一圈今晚重燃戰火,香港將會喺大球場迎戰已經出線嘅黎巴嫩。隨住北韓憑金俞星連中三元,加上朴光龍入波,中立場以4-1擊敗馬來西亞,B組嘅最後一個出線席位就係港隊同北韓之爭。對於最後兩場分別主場迎戰黎巴嫩,與及作客北韓嘅港隊,呢輪比賽之後嘅出線形勢會係點呢?

首先講下同分之下,決定小組排名嘅順序:(1) 對賽成績;(2) 對賽得失球差;(3) 對賽得球;(4) 對賽作客入球;(5) 總得失球差;(6) 總得球。(之後嗰啲應該都用唔著,所以不在此列啦。)

如果港隊擊敗黎巴嫩嘅話,將會同北韓同分,不過依然會因為對賽作客入球較少而暫列小組第三。出年三月作客北韓打和0-0嘅話,港隊依然要出局;如果打和1-1,就要視乎總得失球差 (如果今場港隊淨勝兩球,下場打和1-1就可以出線);不過只要以2-2或以上嘅比數逼和對手,港隊就可以同黎巴嫩攜手出線。

一旦港隊未能全取三分,最後一場作客北韓就必須取勝。然而,就算香港俾黎巴嫩打到七個一皮,因為亞洲盃外圍賽係先睇對賽成績,只要贏到北韓,就可以憑較佳嘅戰績,力壓對手晉身決賽周。

10-0贏黎巴嫩,打和北韓都有機會出局;俾黎巴嫩大炒40-0,贏北韓一球照樣出線。真正嘅「生死戰」,其實還望作客平壤。不過咁並唔代表主場對黎巴嫩唔重要:贏波賺國際賽分,力壓大馬保住未來嘅亞冠盃分組賽資格,其實對本地足球而言,同樣關鍵。

Comments

comments

Leave A Comment