總編手記:馮檢基,畀埋龍門你踢喇好嗎?

睇足球同睇政客,從來唔應該睇年齡,我大抵同意,不過最好唔好套用喺馮檢基身上。

或者因為近排大家興講集體回憶,馮檢基同佢嘅公關(哪裏來的)自信係屬於大家美好回憶嘅一部分,所以搵老來得奬嘅李克勤嚟類比自己。幸好泛民初選期唔長,要不然佢啲公關又會粉飾佢係「政壇宮崎駿」、「政壇三浦知良」、「政壇又乜又柒」,呢場公關災難又會延續落去。

都係講返足球。今次九西基哥嘅最新搞作,係話自己屬於議會嘅進攻中場。不過,細心留意政治新聞嘅讀者應該知道,馮檢基口中佢嘅位置係常變:由「中鋒」,到「中後場」,再到今日嘅「能攻擅守」嘅「進攻中場」,只差龍門未踢過咁解。好明顯,無論基哥定係佢嘅公關,對足球運動嘅位置感缺乏理解,而缺乏理解嘅人係唔識知所進退。之不過,九西基哥向來有一種「有位就要踢」/「有議席就要坐」嘅精神,位置感當然唔重要。又之不過,無論領隊定選民,都會更傾向一個具位置感嘅選擇。

如果一個球員年紀大、位置感又差,佢嘅貢獻可想而知。基哥屬於邊一款老波骨?我睇唔透。我衷心希望,大家喺嚟緊星期日參加泛民初選投票,讓「政壇乜乜乜」可以安享晚年。

Comments

comments

Leave A Comment